maandag 12 oktober 2015

Pamflet pim pam pet

Vernieuwen is het modewoord van deze tijd. Een modewoord dat zelden gezien wordt als de klank die ik er telkens in hoor als iemand het hardop uitspreekt 'vernieu l en' wordt het vaak. 'Vernielen' zou ik het dan spellen.

Als vernieuwen gepaard gaat met terug naar oude waarden wordt het helemaal een spannend verhaal. Immers, behouden van het oude en vernieuwen naar het nieuwe is een heftig spanningsveld, dat weleens kinderen weg pleegt te smijten tezamen met het badwater dat afgedaan heeft als dienstig. 
In oude instituten zijn vaak bewegingen te herkennen die het nieuwe vernieuwende enthoustiast omarmen. En dan krijg je de zure tegenbewegingen van hen die menen dat alles bij het oude blijven moet, omdat je veel te veel risico loopt als je gaat vernieuwen.
Dit is niet zo'n zure tegenbeweging!

Vernieuwen is een beweging in gang durven zetten die afwijkt van gebaande paden. Vernieuwen is de moed hebben je uit te spreken, ook al weet je dat je tegenstand treffen zult op je weg. Vernieuwen is een stap zetten in het volle besef dat het moeras pas een pad kent als je voet bodem vinden kan. Vernieuwen is doen wat ondenkbaar is zolang je het oude laat bestaan en op diezelfde voet wilt verder gaan. 
Vernieuwen vergt de energie van de jeugd, vernieuwen vergt de wijsheid van de mens op leeftijd, vernieuwen vergt een momentum en een mogelijkheid danwel dringende noodzaak en vliegende haast. 
Vernieuwen is mogelijk, maar in het proces is het van het grootste belang je verliezen te nemen of te stoppen met vernieuwen als de verliezen je te groot dreigen te worden. Dwars door de verliezen heen zal nieuwe winst aan de horizon verschijnen, maar het kan een lange weg zijn voor je dat aan kunt raken, de horizon heeft nu eenmaal de neiging te wijken als je er naartoe beweegt. 
Vernieuwen gaat het beste als iedereen meewerkt, maar in de praktijk zal blijken dat het dan geen vernieuwing is geweest, slechts een koerswijziging die iedereen mee kon maken omdat het oude nog voldoende herkenbaar en tastbaar bleef. 
Vernieuwen vergt dan ook de moed om los te laten wat vertrouwd en daarmee veilig is. Vernieuwen is daarmee in zekere zin wel degelijk vernielen.
Vooral je eigen denken over 'hoe hoort het eigenlijk'. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten